La final ... concluzii, statistici si nu numai
Se pot face multe comentarii, se poate discuta foarte mult, dar ceea ce trebuie spus inca de la inceput este ca a fost un succes real, depasind din toate punctele de vedere asteptarile mele ca organizator.
Murphy's Pub a fost la inaltime, primind jazz-ul ca pe o componenta definitorie a liniei clubului.
Strat-1 Sound a facut ca mesajul muzical sa fie redat ireprosabil in spatiul sonor.
Radio Alternativ a dus in casele tuturor atmosfera de acolo.
si nu in ultimul rand, Primaria din Craiova a inteles ca sarbatoarea Craiovei trebuie sa fie a tuturor craiovenilor si a adus, pentru a doua oara consecutiv, jazz-ul in Banie.
Tuturor acestora vreau sa le multumesc pentru eforturile lor, ce, cu siguranta, nu au trecut neobservate.
Formatiile participante, in marea lor majoritate (desi le cunosteam bine), mi-au intrecut asteptarile prin evolutiile lor si prin impactul avut asupra publicului.
Nu as vrea sa fac un top al evolutiilor, pentru ca probabil as fi subiectiv. Fiecare participant are meritul interactiuii perfecte cu publicul, si am putea estima acel top prin prisma reactiilor spectatorilor. (Blazzaj - cea mai mare audienta online la Radio Alternativ; Butterflies in My Stomach - cel mai numeros auditoriu prezent; Blazzaj - cele mai intense momente de dans; The Others - primii oameni care au dansat si primul bis; Butterflies in My Stomach - cea mai interesanta reactie a publicului: stelute de pom aprinse; Slang - cele mai multe perechi imbratisate; etc.)
Inchei cu cateva statistici personale:
Cel mai ..... cea mai ....
- buna prestatie: iordache
- buna reactie: Butterflies in My Stomach
- bun dans: Blazzaj
- buna voce feminina: Luiza Zan (Slang)
- buna voce masculina (singura): Tavi "Vita" Horvath (Blazzaj)
- buna prezenta scenica: Vita (Blazzaj), Maca (Butterflies in My Stomach), Oigan (iordache)
- bun basist: Sebestjen Joo (Slang)
- bun tobosar: Tavi Scurtu (iordache)
- bun chitarist: Sorin Romanescu (iordache si Marius Popp quartet), Horea Crisovan (Blazzaj)
- bun saxofonist: Mihai Iordache (iordache)
- bun pianist: Marius Vernescu (Aqua)
- tanar muzician: Alex Munteanu (The Others) - 17 ani
Bujor Stoicovici
ZIUA VII - Butterflies in My Stomach
(a consemnat Valentin Panduru - Radio Alternativ)
ZIUA VI - Slang
Au descarcat un camion de scule, dar cred ca a meritat. Slang a sunat perfect si au facut un show admirabil.
Luiza Zan (voce), Jimi Cserkesz (chitara), Razvan Boroda (pian), Sebestjen Joo (chitara bas) si Ovidiu Condrea (baterie) au reusit sa miste (si la propriu si la figurat) un public receptiv si avizat si au creat o atmosfera extraordinara.
Daca festivalul ar fi acordat premii individuale, cu siguranta Slang ar fi "confiscat" premiul pentru voce si bas.
ZIUA V - Blazzaj
ajunsi la Murphy's Pub in peisaj au facut valuri ... siaj....
Cu stilu-i inconfundabil, Vita a scos lumea la dans inca de la prima piesa, aducandu-si publicul la catva centimetri de el si realizand o atmosfera familiala extraordinara, ce a ajutat omul sa-si lase pe scaun inhibitiile si complexele si sa se inroleze imediat in trupa "soldatilor de funk".
Noutatea absoluta a constituit-o prezenta fermecatoare a Leliei Nicolaiciuc, noua voce feminina Blazzaj. O fata draguta, cu nerv, ce danseaza mult si canta bine. Ce si-ar putea dori mai mult o trupa mare, care suna perfect.
Secretul Blazzaj cred ca sta intr-o sectie ritmica de invidiat, alcatuita din Vali Potra (baterie) si Utu Pascu (chitara bas), peste care Lucian Nagy (saxofon tenor) si Petrica Ionutescu (trompeta si clape) au realizat un consistent si inventiv pachet armonic, dar si melodic. In aceste conditii, Horea Crisovan (chitara), un excelent instrumentist, cu un rafinament al propriului sunet si o grija teribila pentru sunetul trupei, cum rar se gaseste prin Romania, a "zburdat" in voie intregind o orchestratie gandita si indelung studiata.
Trebuie sa mentionez ca Radio Alternativ a avut si un record de audienta in perioada transmiterii in direct a concertului.
Blazzaj suna extraordinar!
Blazzaj in Murphy's Pub din Craiova au fost exceptionali.
iata si doua clipuri filmate la fata locului: Am tot ce vrei; Hai si tu!
ZIUA IV - Aqua
Din fericire a durat 30 de minute, timp in care Radio Alternativ a transmis un interviu cu invitatul serii, grupul Aqua.
Trioul bucurestean, alcatuit din Marius Vernescu (pian), Razvan Cojanu (chitara bas) si Laurentiu Stefan (baterie) si-a inceput recitalul intr-o nota relaxata (un pic prea), dar a crescut in intensitate odata cu reactia publicului, care usor, usor s-a prins in jocul muzical propus de cei trei si asezonat cu prezentari si introduceri simpatice ale pianistului.
In esenta a fost un concert orientat spre pop-jazz, putin funk si multe ritmuri sud-americane la care publicul a reactionat destul de bine, fiind pe punctul de a solicita si un bis, pe care, insa, Marius Vernescu l-a driblat cu un ... speech de final.
Iata si cateva poze:
ZIUA III - The Others
A fost o seara incendiara de funk autentic asezonat cu momente de virtuozitate colectiva. Responsabili: The Others, adica Petra Acker (voce, chitara), Michael Acker (chitara bas), Victor Stoica (chitara), Alex Munteanu (saxofon alto, blockfloete) si Flavius Ardelean (baterie).
Dar The Others mai sunt si niste copii (media de varsta a trupei este in jur de 19 ani !!!!) extrem de talentati, cu mult curaj si evidenta valoare.
Un tobosar exact si puternic ce-si conduce admirabil trupa asemeni unui vizitu (fluiera la ei) ce isi struneste un atelaj, ce are cel putin doi cai naravasi (si aici ma refer la chitarist si basist - un talent remarcabil)
The Others au reusit sa obtina primul bis al festivalului ceea ce chiar inseamna ceva, va rog sa ma credeti ;)
Iata si poze:
ZIUA II - Marius Popp Quartet
Acesta, alaturi de Sorin Romanescu (chitara), Pedro Negrescu (contrabas) si Lucian Fabro (baterie), a oferit publicului, nu prea numeros, un bun exemplu al evolutiei negative a jazz-ului romanesc catre o zona de fussion intre plictiseala si lipsa de bucurie de a canta.
Pe scurt, trebuie sa marturisesc ca nu a fost cel mai reusit recital.
Iata si cateva poze, ca sa intrati in atmosfera ;)
ZIUA I - iordache
Da, prieteni, iordache a sustinut unul dintre cele mai tari concerte de jazz din cate am vazut in Romania.
Pe parcursul a aproximativ 100 de minute, Sorin Romanescu (chitara), Oigan (chitara), Utu Pascu (chitara bas), Tavi Scurtu (baterie) si, nu in ultimul rand, Mihai Iordache (saxofoane tenor si bariton), au incantat audienta cu momente de improvizatie individuala exceptionale ce au alternat cu teme originale, bine orchestrate si deosebit de expresive.
A fost un spectacol de zile mari, in care cei cinci muzicieni, beneficiid si de un sunet foarte bun, au reusit sa conecteze un public usor "in urma cu pregatirea" la cele mai importante momente de jazz petrecute in subsolul foarte primitor de la clubul Murphy's.
Din pacate internetul a jucat o festa jazz-ului in prima seara, asa ca Radio Alternativ nu a reusit transmisiunea in direct, dar asa cum au promis pe site , se va difuza duminica 28 octombrie.
Iata prieteni si cateva poze din ziua I, insotite si de un link catre un clip live al piesei Triangle:
Butterflies In My Stomach - sambata, 27 oct. ora 22:00
Butterflies in My Stomach (BiMS) a fost prezentata de BBC Romania ca fiind una dintre putinele trupe care promoveaza acid-jazz-ul in Romania ("Romanian Underground " - BBC - 20.12.2005)
La sfarsitul lunii august 2006, BIMS a fost selectata printre cele mai bune trei trupe noi din lume, la sectiunea Electronic, in urma unui concurs initiat de casa de discuri Sony si prestigioasa publicatie Billboard. Competitia a avut ca scop descoperirea de tinere talente, ce vor fi promovate si vor avea sansa intalnirii cu oameni importanti din industria muzicala. La acesta competitie s-au inscris 8.000 de piese inregistrate de grupuri din peste 80 de tari, la sectiunile Electronic, Rock si Urban. BIMS a fost una din cele trei trupe selectionate la categoria Electronic - Around the World.
... este un proiect care a luat nastere in primavara anului 2005, avand in conponenta patru din fostii membri Baba Novac (www.baba-novac.ro). Dupa realizarea albumului de acid jazz "Pastel Acid" si promovarea acestuia, componentii trupei s-au orientat catre colaborari in cadrul altor proiecte.
Astfel, Bujor (bas) a colaborat cu trupele Cri Gri, Margento (a participat la inregistrarea primului album) si a scris muzica pentru doua eseuri coregrafice: „Above The Roof” (prezentat la Bucuresti, Viena si Paris in cadrul proiectului international Terrains Fertiles) si „ssst...” (pentru acest proiect a fost filmat si un videoclip, prezentat la TVR Cultural pentru care operatorul Ovidiu Guzu a castigat premiul APTR 2005 pentru imagine)
Maca a colaborat cu trupa Sunday People, alaturi de care a concertat in Bucuresti (Delta RFI, Susha Night, Electrip) si Cluj. In vara anului 2006, Maca a inceput o colaborare cu Matt Johnson, pianistul cunoscutei trupe britanice Jamiroquai, colaborare care s-a concretizat, pana in momentul de fata, cu o piesa „White light” si un videoclip care este promovat pe internet, pe pagina personala a lui Matt si pagina MySpace a trupei BIMS.
Meghi (pian) este colaborator al trupei Taxi.
La inceputul anului 2005, acestia, impreuna cu Laurentze (tobe) au hotarat sa se reuneasca intr-un nou proiect.
In martie 2006 s-au alaturat trupei John (chitara)si Ieronim (trombon, sampling, drum programing)
Despre numele trupei
„butterflies in my stomach”
Este cea una dintre cele mai puternice senzatii care i-au fost date fiintei umane sa simta. Nu o poti premedita, nu te poti pregati sa o intampini pentru ca nu stii cand apare. E acel ceva care te face sa plutesti sau sa simti ca te inghite pamantul, acea senzatie care te face claustrofob intr-un spatiu deschis, acel ceva care iti usuca gatul si iti face mainile sa tremure, picioarele sa nu te mai asculte si lumea toata sa se transforme intr-o piatra de moara asezata chiar pe pieptul tau...... timpul se opreste in loc si asteapta deznodamantul clipei pe care tocmai ai trait-o si nu stii ce sa faci cu ce ti-a lasat in suflet. Foarte sec, romanii numesc acesta senzatie, gol in stomac. Dar ea este mai aproape de ceea ce englezii numesc "Butterflies In My Stomach"
In mare parte, versurile BIMS vorbesc despre alterarea relatiilor umane in contextul pierderii identitatii, despre problemele de comunicare intre oameni si nu in ultimul rand despre renuntarea la vise in favoarea unei realitati certe.
Pagina web oficiala: www.butterflies-in-my-stomach.ro
Pagina web alternativa: www.myspace.com/bimsromania
Genul muzical abordat insumeaza elemente de funk, nu-jazz, electro, trip-hop, chill.
Formula de concert este:
MACA - voce
MEGHI - pian electric si sintetizator
JOHN - chitara
IERONIM POGORILOVSCHI – trombon, sampling, drum programing, computers
BUJOR STOICOVICI– chitara bas
CIPRIAN MOISESCU – baterie
Slang - vineri, 26 oct. ora 22:00
COMPONENŢA:
Colaborări – Demeter Laszlo, Ionuţ Şerban, Asztalos Zsolt, Gyarfas Levente, Szabo Zsolt, Gyergyai Szabi, Laura Zan, Felix Moldovan, Catrinel Bejenariu, Răzvan Boroda, Dan Saghin, Eugen Mamot – saxofon, Mihai Sorohan – trompeta
DISCOGRAFIE:
iulie 2005 – Slang – Zone Records
Apariţii Radio:
Radio Bucureşti, Radio România Internaţional, RadioSon, Naţional Fm, Kiss Fm, Europa Fm, Radio România Cultural, Radio Delta RFI, etc
Apariţii TV:
TVR1 (Cerbul de Aur, Taverna, Dănutz SRL, Puncte pe Arta Lumii, Cu Irina la cafea, Emisiunea în limba maghiară), TVR2 (Tonomatul DP2, Rock Forum, Coolmea Distracţiei), National TV (Dimineaţa cu Răzvan şi Dani), Pro TV (Teo), Antena 1 (Canalul de Ştiri), TV Klumea (B52), B1TV (Verissimo), TVR Cultural (Rock Forum) etc.
Concerte de club
Bucureşti :Art Jazz Club, Green Hours, Amsterdam Cafe, La Scena, The Harbour, Galeriile Cărtureşti, Embryo, B52, ClubA, Orange Concept Store, El Comandante, Krystal Glam Club, Big Mamou, Cery Lou, Monaco Lounge, Revenge, Yellow Club, Ugly Club, Web Club, Underworld, La Motoare, Piranha, Prometheus, La Şoni, Expirat, Frame, Spice, Space Club
Premiile Casa Lux Hilton 2006
Iaşi : Versus, Panoramic, Onyx, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, Casa Studenţilor
Sibiu:Imperium, Liquid
Târgu Mureş: Avi-Cola
Vama Veche – Bibi, La Şoni
Miercurea Ciuc: Morpheus, Rodeo Club
Câmpina – Casa Studenţilor
Concerte în aer liber
Festivalul Vinului Târgu Mureş octombrie 2004
Festivalul Peninsula Tg. Mureş 2005
Festivalul Peninsula Tg. Mureş 2006
Festivalul Cerbul de Aur recital 2005
Festivalul de Jazz ArCub Bucureşti 2004
Festivalul Galele Hit Iaşi 2006
Zilele Sfântu Gheorghe aprilie 2005 şi aprilie 2006
Zilele Gheorgheni 2006
Festivalul de Blues de la Sighişoara
Tusvanyoş Tuşnad 2006
Zilele Miercurea Ciuc
Fete de la Musique 2005
Piranha – lansare Slang alături de Vlaicu Golcea, Zum, Rick Condit şi Brad Vee Johnson
Roşia Montană - FânFest 2006
Peninsula Tg. Mures iulie 2007
Valley of the Arts Festival - Taliandorogd – Ungaria – august 2007
Fanfest Rosia Montana – august 2007
Dunanal Fesztival –Budapesta – Ungaria – august 2007
Premii
Blazzaj - joi, 25 oct. ora 22:00
Trupa Blazzaj a fost infiintata in 1998 in formula de sextet, a produs 2 albume:
Atenţie Blazzaj! (a&a records, 1999)
Macadam (Rocka Rolla, 2003)
Genul muzical adoptat este o combinatie ciudata de funk, acid-jazz, pop, rock, etno, hip-hop.
In prezent formula de baza este:
Tavi Horvath (voce),
Horea Crisovan (chitara),
Petrica Ionutescu (trompeta, clape),
Utu Pascu (chitara bas),
Vali Potra (tobe).
Acestora li se mai adauga in mod curent, diversi invitati.
Unul dintre invitati, o prezenta constanta in formula Blazzaj, este Lucian Nagy (saxofon), el urmand sa fie prezent si la Craiova.
Tot aici vom avea parte si de o noua prezenta femina la Blazzaj, in persoana Leliei Nicolaiciuc (voce).
Aqua - miercuri, 24 oct. ora 22:00
Marius Vernescu - pian
Razvan Cojanu - chitara bas
Laurentiu Stefan - baterie
Trio-ul Aqua este condus de cunoscutul pianist Marius Vernescu, despre care criticul Alex Vasiliu scria in data de 22 martie 2005:
Marius Vernescu e un sensibil al inceputului de veac XXI. De aceea e in stare sa cinte si sa mai convinga ascultatorul cu un vals.
Astazi vreau sa scriu repede, scurt si bine
despre Marius Vernescu.
La inceputul lui iulie, va implini 33 de ani. Ci nta
la pian de parc-ar fi fost student la clasele de
jazz conduse simultan de Oscar Peterson, Keith
Jarrett, Kenny Kirkland sau Michel Petrucciani.
Eu unul ii vad pe toti cu ochii mintii ca si cum, in
timp ce il ascult, cineva le-ar alterna rapid
imaginile pe un ecran.
Mi-a atras atentia in februarie 2004 la Bucuresti,
l-am ascultat tihnit in noiembrie 2004 la Iasi,
savurez tot mai mult, din ianuarie incoace,
muzica inregistrata pe primul lui disc.
C.D-ul "Jazz for friends", scos de Softrecords,
FuzzionFashion, incepe in forta cu o "Gluma".
"Joke" (titlul original) e o tema melodica bazata
pe o simpla gama si-l descopera mai intii pe
virtuoz. Intr-un tempo atit de alert, te-ai astepta
ca notele insirate indelung pe claviatura sa-si
piarda logica de dragul vitezei. Insa ele nu-s
doar aiuritor de egale, ci asezate in starea de
coerenta ce incheaga melodia. Inregistrarea se
cere ascultata de doua-trei ori ca sa prinzi
locurile si rosturile formulelor melodico-ritmice de
sorginte traditionala romaneasca trecute ca un
fulger pe linga urechi, "secunda" de free in care
explodeaza "pe furis".
Dupa obiceiul meu de a selecta de pe disc intii
creatiile protagonistului, ascult cele 8'27"
"Dedicate lui Betty". O confesiune ce-l
descopera acum limpede pe melodistul si
armonistul Marius Vernescu. Tema e de o
frumusete amintindu-l pe Michel Petrucciani.
Ceea ce nu inseamna nici pe departe copie,
pastisa: Vernescu e tinar, si apoi, de-ar fi cit mai
multi romani capabili sa se lase atit de frumos
tutelati de un asa model. Imi place transformarea
neobservata a melodiei intr-o ingenioasa
coloana de acorduri, de o opulenta cromatica ce
nu acopera tema originara. Coloanei de nuante
armonice ii urmeaza coloana de nuante
expresive ce lasa loc in final tacerii in care se
sting ultimele sunete. Vernescu stie sa creeze
atmosfera, muzica.
Probabil ca "Cinci zile in Paris" i-au aratat
autorului un oras pe care si l-a imaginat si prin
muzica aceluiasi neuitat Petrucciani. O
nostalgie, o frumusete pe care noi, romanii,
sintem sortiti sa n-o pierdem nici daca am vedea
25 de zile de agitatie, trafic si amestec de natii "à
Paris".
Marius Vernescu e un sensibil al inceputului de
veac XXI. De aceea e in stare sa cinte si sa mai
convinga ascultatorul cu un vals.
La final de disc - o "Doina". Cultura pianistica
moderna (de jazz) pare a se armoniza cu spiritul
traditional romanesc, de care europenii din vest,
americanii si canadienii trebuie sa afle. Asa cum
si noi, esticii, tot aflam de vreo 80 de ani
incoace, ascultind tot ce-i mai bun dintr-o
intreaga istorie a jazzului.
Nu stiu cum se simte si ce exprima Marius
Vernescu in studio, lipsit de public. Deocamdata,
cele opt inregistrari ordonate pe discul de debut,
selectate din inregistrari realizate la Bucuresti,
Hanovra si Viena, reflecta un interplay desavirsit
atit cu basistul Vlaicu Golcea, cu bateristul Tudy
Zaharescu si, mai ales, cu asistenta ce l-a
inconjurat si l-a inteles.
The Others - marti, 23 oct. ora 22:00
Componenta:
Petra Acker - voce, chitara
Michael Acker - bass
Victor Stoica – chitara
Alex Munteanu – saxofon, flaut
Genul muzical: fusion/funk/jazz/psihedelic
Link : www.myspace.com/theothersthefunk
Marius Popp Quartet - luni, 22 oct. ora 22:00
Marius Popp s-a născut în data de 21 septembrie 1935, la Sibiu si este cunoscut ca pianist, compozitor, lider şi profesor. A studiat arhitectura la Institutul Ion Mincu din Bucureşti.
Încă din anul 1964 a început să se remarce prin concerte şi înregistrări radio. Între anii 1970 şi 1973 participă la Festivalurile de Jazz de la San Sebastian, Jazz Jamboree din Varşovia, şi la cele din Lubliana şi Praga. În această perioadă de relativă deschidere urcă pe scenă, în Bucureşti, ca invitat al lui Lionel Hampton (1971) şi alături de Aura Urziceanu cîntă cu Art Farmer, Slide Hampton şi Johnny Griffin (Sala Palatului, 1973).
În 1974 fondează Festivalului de Jazz de la Sibiu, iar doi ani mai tîrziu apare în primul restaurant - club de jazz din Bucureşti. Îşi continuă seria de apariţii pe scenă cu mari staruri ale jazz-ului cu evoluţiile de la Sibiu şi Bucureşti alături de Barney Kessell (1977). Participă la Festivalurile de jazz de la Debreczen, Praga, Mannheim, Göttingen, Nagykanissa.
Activitatea sa pe scena jazz-ului este recompensată cu o suită de premii precum Premiul Uniunii Compozitorilor, al UNITER, al Uniunii Criticilor Muzicali sau al revistei 'Actualitatea Muzicală'. În ultimii ani continuă apariţiile la Festivalurile de Jazz de peste hotare (Ruse, Tel Aviv şi Roumanian Jazz-Meeting), la cele din ţară şi în cluburile bucureştene de gen.
Marius Popp este şi autorul primului manual de jazz elaborat şi publicat în România, 'Armonia aplicativă în improvizaţia de jazz', iar din 1999 este lector la Alpenzeller Jazz Days în Elveţia.
Discografie:
Panoramic Jazz Rock (Electrecord, 1977)
Nodul gordian (Electrecord, 1983)
Acordul fin / Fine Tuning (Electrecord, 1988)
Jazz Restitutio 3 (Electrecord, 1993)
Flasnetarium (Electrecord, 1995)
Formula de concert ce va fi prezenta la Zilele Craiovei este una de quartet, din care vor face parte, pe langa Marius Popp,
Sorin Romanescu - chitara,
Pedro Negrescu - contrabas,
Lucian Fabro - baterie.
iordache - duminica 21 oct. ora 22:00
Friday (a&a records, 2003)
Dissipatin' (a&a records, 2005)
Hesitations (self-produced, 2006)Iordache spune ca a fost influentat de Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk si Eric Dolphy. Muzica sa se incadreaza intre funk-jazz si improvizatia libera, deseori combinandu-le. De obicei isi canta propriile compozitii.
In trecut a avut colaborari de lunga durata cu pianistul Harry Tavitian si a lucrat cu unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz din Romania, cum ar fi: Marta Hristea, Maria Raducanu, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea sau Sorin Romanescu.
Din 2003 este membru al trupei Kumm, una dintre cele mai interesante formatii de rock alternativ din Romania.
Mihai Iordache canta la saxofon alto, tenor si bariton.
Radio Alternativ e cu noi!!!!
N-aveti decat sa urmariti programele postului si sa vizitati:
www.radioalternativ.ro
precum si
www.alternativ.ro
Despre ce este vorba
Astfel vom avea privilegiul ca, timp de o saptamana, diverse stiluri ale jazz-ului, pornind de la straight si trecand prin free, funk, fussion, acid, nu-jazz, soul, sa ne faca serile mai frumoase.
Aceasta serie de manifestari se va realiza cu sprijinul nemijlocit al Primariei Municipiului Craiova, intrarea fiind libera la toate evenimentele.